Mando Strong

Peeling na bazie kwasu migdałowego działający rewitalizująco, rozświetlająco. Redukuje zmarszczki i przebarwienia. Ma silnedziałanie odświeżające. Peeling przeznaczony dla skór normalnych, mieszanych, łojotokowych, dojrzałych, trądzikowych. Działa rozjaśniająco na  powierzchowne przebarwienia.

Pojemność 125 ml

SKŁADNIKI AKTYWNE: kwas migdałowy AHA, glukonolakton PHA, kwas jabłkowy AHA, arginina, kwas fitowy, system amfoteryczny, wyciąg z ananasa, kwas elagowy

Opis

SKŁAD:

Aqua, Gluconolactone, Mandelic acid, Malic acid, Glycerin, Arginine, Phytic acid,
Ananas sativus fruit extract, Polysorbate-20, Xanthan gum, Sodium hydroxyde, Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid.

 

ZASTOSOWANIE
Nałożyć produkt na wybrany obszar skóry za pomocą specjalnego pędzla. Następnie pozostawić na 3-6 minut, zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji. Nie stosować w okolicach oczu i błon śluzowych. Zawiera kwasy organiczne. Stosowany niezgodnie z zaleceniami może powodować podrażnienia. Po upływie wyznaczonego czasu produkt należy zneutralizować za pomocą PEEL STOP.

AKTYWNE SKŁADNIKI:

 

KWAS MIGDAŁOWY AHA

Lekko złuszcza naskórek, jednocześnie odbudowując i regenerując skórę. Doskonale zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Pobudza fizjologiczną proliferację i różnicowanie keratynocytów, wspomagając przy tym odnowę komórkową warstwy naskórka. Ujednolica koloryt karnacji, dają  natychmiastowy efekt rozświetlenia skóry. Ponadto wykazuje działania nawilżające oraz wygładzające tkankę, posiada także doskonałe właściwości oczyszczające (większe w porównaniu do innych kwasów AHA), które czynią go skutecznym środkiem w walce z trądzikiem zapalnym i zaskórnikami. Dzięki swoim właściwościom depigmentacyjnym wykazuje skuteczność podczas leczenia odbarwień skóry.

Działanie/korzyści
Polepsza proliferację i różnicowanie keratynocytów. Nadaje skórze jednolity koloryt i blask, odkaża ją, czyni sprężystą, odnawia komórki oraz utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. Posiada właściwości depigmentacyjne (niweluje przebarwienia skórne) i antybiotykowe (zwalcza trądzik, zaskórniki). Preparaty kosmetyczne przygotowane na bazie kwasu migdałowego są odporne na światło i można je nakładać bezpośrednio przed, jak i po ekspozycji na słońce lub promieniowanie w solarium.

GLUKONOLAKTON PHA

Występuje naturalnie w skórze jako metabolit pośredni w procesach odnowy komórek uczestnicząc w wymianie komórkowej i procesie nawilżania. Suchość skóry zaburza odnowę komórkową, jednocześnie nieprawidłowa odnowa komórki narusza funkcję ochronną i nieprzepuszczalność naskórka, co w konsekwencji doprowadza do jego wysuszenia. Tworzy się wówczas „błędne koło”, które niekorzystnie wpływa na ogólny stan skóry. Zastosowanie PHA, między innymi glukonolaktonu, reaktywuje poprawną wymianę za pomocą dwóch ważnych funkcji:
1. poprzez „rozluźnienie” siły połączenia desmosomów warstwy rogowej (połączenia pomiędzy komórkami) na skutek delikatnego złuszczania;
2. poprzez nawilżenie i utrzymywanie odpowiedniego poziomu wody w tkankach.
Oprócz doskonałych właściwości nawilżających i higroskopijnych (zdolność substancji do natychmiastowego pochłaniania cząstek wody z otoczenia), glukonolakton pełni liczne funkcje oparte na zapobieganiu starzeniu się skóry: antyoksydacyjną, odkażającą, utleniającą tkanki. Polecany jest przede wszystkim dla skóry delikatnej ze skłonnością do zaczerwienienia, skóry reaktywnej lub wrażliwej. Znajduje szerokie zastosowanie w formułach produktów przeciwko starzeniu, fotostarzeniu, redukujących przebarwienia skórne oraz widoczne na twarzy pory. Stosowanie glukonolaktonu przynosi więc liczne korzyści, do których zaliczają się głównie zwartość, blask, miękkość, długotrwałe nawilżenie skóry, a także jej odżywienie i uodpornienie na niekorzystny wpływ czynników zewnętrznych. Preparaty kosmetyczne przygotowane na bazie glukonolaktonu są odporne na światło i można je nakładać bezpośrednio przed, jak i po ekspozycji skóry na słońce lub promieniowanie w solarium.

KWAS JABŁKOWY AHA

Kwas jabłkowy to typowo owocowy alfa-hydroksykwas. Zawarty jest przede wszystkim w jabłkach. Rozluźnia połączenia pomiędzy korneocytami i przeciwdziała zgrubieniom warstwy rogowej ułatwiając szybkie usuwanie korneocytów z przebarwieniami. W rezultacie skóra staje się rozjaśniona i pełna blasku. W przypadku skóry trądzikowej wykazuje działanie eliminujące zaskórniki. Wspomaga opróżnianie cyst i mikrocyst. Znajduje zastosowanie w produktach zapobiegających występowaniu plam, stosuje się go także w zabiegach usuwających przebarwienia. Stanowi ponadto składnik preparatów przeciwtrądzikowych i przeciw starzeniu skóry, działa kojąco na skórę zanieczyszczoną, pozbawioną powietrza, zrogowaciałą.

KWAS FITOWY

Fitynian sodu, sól sodowa kwasu fitynowego. Chelat (zdolność do przechwytywania ciężkich metali) pochodzenia naturalnego uzyskany z otrębów pszenicy i ryżu. Zapobiega podrażnieniom i uszkodzeniom komórek wywołanych przez wolne rodniki, zwiększając przy tym odporność skóry na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych. Hamuje powstawanie melanocytów.

ARGININA

Arginina jest aminokwasem naturalnie występującym w różnych substancjach, takich jak mleko, jajka, nasiona pszeniczne, mięso, ryby, czekolada, ser, orzechy, migdały i nasiona cukinii. Jest aminokwasem zasadowym. Nie traktuje się jej jako aminokwasu niezbędnego dla organizmu dorosłego człowieka (u dzieci jest aminokwasem niezbędnym), jednakże należy do kategorii „aminokwasów warunkowo niezbędnych”, ponieważ bierze udział w ważnych procesach metabolicznych. Jej właściwości farmakologiczne wykorzystywane są w celu stymulacji wydzielania hormonu (GH lub somatotropina) wytwarzanego przez przysadkę mózgową. Zwiększona produkcja GH przekłada się na lepszy trofizm układu mięśniowego oraz działanie lipolityczne tkanki tłuszczowej. Dzięki zdolności do korzystnego wpływania na odbudowę i odmładzanie wszystkich tkanek, arginina znajduje szerokie zastosowanie w branży dermokosmetycznej, jako że jest w stanie pobudzić produkcję kolagenu (w istocie w ostatnich latach GH został przedstawiony przez świat naukowy jako hormon młodości).
Arginina pełni bardzo ważną rolę w syntezie tlenku nitrylu – substancji o działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne, która przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego i zwiększenia napływu krwi do wszystkich tkanek

WYCIĄG Z OWOCU ANANASA

Wyciąg z owocu ananasa posiada właściwości przciwutleniające i przeciwbakteryjne. Ponadto zawiera enzym rozluźniający połączenia pomiędzy komórkami, co wpływa korzystnie na odnowę skóry.

KWAS ELAGOWY

Jest wyciągiem z roślin granatu, truskawki, zielonej herbaty i eukaliptusa. Podobnie jak występująca w kwasie kojowym arbutyna, hamuje aktywność enzymatyczną tyrozynazy. Z uwagi na to, że tyrozynaza kontroluje biosyntezę melaniny w melanocytach naskórka, zdolność do oddziaływania na ten enzym stanowi ważną strategię w walce z wadami nadmiernej pigmentacji Ponadto jest
znakomitym przeciwutleniaczem.

SYSTEM AMFOTERYCZNY

Innowacyjny system, który wykazuje właściwości zarówno kwasowe, jak i zasadowe. Nie zakłóca dogłębnego działania kwasów AHA w skórze. Ich penetracja jest jedynie spowolniona, co nie narusza przy tym pH przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka podrażnienia. Cel ten udaje się osiągnąć poprzez tworzenie i uwalnianie tymczasowych związków niejonowych, składających się z aminokwasu (arginina) i hydroksykwasu, który stanowi przekaźnik o kontrolowanym, ale nie hamowanym uwalnianiu.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Mando Strong”