B-Dream Fresh

EMULSJA PO OPALANIU

Lekka, nie pozostawiająca tłustej warstwy emulsja, która zapewnia skórze jedwabistą gładkość, miękkość, nawilżenie, odżywienie i odświeżenie. Szybko się wchłania, nadaje elastyczność i przedłuża opaleniznę. Formuła produktu opiera się na żelu z aloesu zwyczajnego (aloe vera) stosowanego ze względu na jego łagodzące i regenerujące właściwości oraz na kojących ekstraktach z rumianku i bisabololu. Składnik aktywny odpowiedzialny za niwelowanie zaczerwienień to wyciąg z lukrecji, natomiast pantenol pomaga odbudować naskórek, gamma oryzanol i witamina E działają przeciwutleniająco, a zbliżone składem do skóry olejki odżywiają. Chrząstnica kędzierzawa zapewnia skórze długotrwałe nawilżenie i natychmiastową gładkość.

POJEMNOŚĆ 200 ml

Opis

SKŁADNIKI AKTYWNE:

aloes, lipomoist, olejek z orzechów laskowych, olejek awokado, bisabolol, pantenol, olejek kokosowy, lukrecja.

WSKAZANIA
Do każdego rodzaju skóry. Wzmacnia i odbudowuje naskórek. Oczyszcza i rewitalizuje. Nadaje elastyczność, natychmiastowy blask i jedwabistą gładkość. Nawilża i zmiękcza. Koi, niweluje zaczerwienienia, dezynfekuje. Przedłuża opaleniznę.

ZASTOSOWANIE
Wmasować w skórę całego ciała po kąpieli lub w każdym innym momencie dnia.

AKTYWNE SKŁADNIKI:

 

ALOE VERA

Aloes zawiera składniki aktywne o działaniu keratynizującym, zmiękczającym, łagodzącym i nawilżającym. Niweluje zmarszczki, oczyszcza skórę i nadaje jej gładkość. Oddziałuje na różne sposoby, w zależności od tego, na jaki rodzaj skóry jest stosowany: na skórze tłustej wykazuje właściwości przede wszystkim ściągające, na suchej – nawilżające, na trądzikowej – regulujące wydzielanie sebum i na podrażnionej – kojące. Aloes bogaty jest w mukopolisacharydy, dzięki którym posiada zdolność zatrzymywania wody, co szczególnie korzystne jest w przypadku skóry odwodnionej. Posiada także wyjątkowe zdolności wnikania w skórę, dzięki czemu pomaga przedostać się w jej głąb cząsteczkom wody i innym nawilżającym składnikom aktywnym, które docierają aż do głębokich warstw, czyli tam, gdzie produkowane są nowe komórki, a zatem działa wspomagająco regenerację. Jest przeciwalergiczny, uspokajający, przeciwzapalny, idealny do skóry atopowej, wrażliwej, po depilacji i po opalaniu. Dezynfekuje, a dzięki obecności polisacharydów i pochodnych antracenu zawierającego aloes, wykazuje również działanie antywirusowe, bakteriostatyczne i przeciwgrzybiczne, a zatem idealnie  nadaje się do mycia i pielęgnacji skóry tłustej, skłonnej do zanieczyszczeń, trądzikowej. Aminokwasy, witaminy i minerały zawarte w aloesie zwyczajnym sprawiają, że doskonale odżywia, stymuluje i regeneruje skórę.

LIPOMOIST (Chrząstnica kędzierzawa – Karagen – Mech irlandzki) Składnik pochodzenia roślinnego gwarantuje natychmiastowe, długotrwałe nawilżenie. Nadaje skórze przyjemną miękkość i odświeżenie. Ponadto poprawia przyleganie naskórkowej macierzy pozakomórkowej, redukuje Tewl (nadmierną utratę wody przez tkanki) zapewniając równowagę lipidową warstwy rogowej.

OLEJEK Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Olejek zawiera witaminy A i E oraz w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego też jest
bardzo skuteczny w przypadku podrażnień skóry wrażliwej, której zapewnia elastyczność, nawilżenie, odżywienie i miękkość. De ikatny i regenerujący, zapobiega odwodnieniu tkanek. Reguluje wydzielanie sebum, a zatem jest skuteczny w przypadku skóry tłustej i z zaskórnikami oraz z tendencją do trądziku. Doskonale sprawdza się zarówno na skórze mieszanej, jak i suchej, koi i ochrania. Niweluje rozstępy i blizny. Przywraca włosom siłę i oczyszcza skórę głowy. Posiada właściwości wzmacniające tkanki, jest idealny do masażu, szczególnie mięśni. Przydatny w przypadku rumienia występującego u dzieci. Olejek ma żółto bursztynową barwę i jest bardziej płynny, niż olejek ze słodkich migdałów. Posiada właściwości zabliźniające, ściągające, przeciwzapalne, przeciwutleniające, łagodzące, zmiękczające (wskazany do skóry wrażliwej i z tendencją do egzemy i trądziku).

OLEJEK Z AVOKADO (Persea gratissima oil)

Pozyskiwany jest z suszonego miąższu owoców drzewa Persea gratissima. Olejek ma płynną konsystencję i jasno żółty kolor. Zawiera wysokie stężenia kwasów tłuszczowych: oleinowy (55-74%), linolowy (10-14%), palmitynowy (9-20%) i oleopalmitynowy (3-7%). Ważnymi elementami olejku jest jego frakcja niezmydlająca się złożona z fitosteroli (betasitosterol, kampestrol itd.) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i alkohole terpenowe posiadające zdolność stymulowania fibroblastów, a w konsekwencji także syntezy kolagenu przy jednoczesnym hamowaniu działania kolagenaz, czyli enzymów niszczących włókna kolagenowe w skórze.
Wskazane jest stosowanie tego składnika w formułach kosmetyków o działaniu nawilżającym i zmiękczającym, przeznaczonych do skóry dojrzałych, pozbawionych energii i odwodnionych. Produkty na bazie olejku z awokado są doskonałe w kuracjach niwelujących zmarszczki i rozstępy, ujędrniających i ochraniających przed słońcem oraz do odbudowywania właściwego funkcjonowania płaszcza hydrolipidowego naskórka.
BISABOLOL
Bisabolol, obok chamazulenu, to jeden z najważniejszych składników esencjonalnego olejku z rumianku pospolitego. Jest naturalnym składnikiem aktywnym obecnym w wielu aromatycznych roślinach o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki bardzo silnym właściwościom zmniejszającym ukrwienie, bisabolol jest powszechnie stosowany w kosmetykach do skóry delikatnej, wrażliwej i z tendencją do couperose. Ponadto wykorzystywany jest, samodzielnie lub w połączeniu z ekstraktami z rumianku i nagietka, w produktach dla dzieci oraz w liniach do pielęgnacji po opalaniu.

PANTENOL (witamina B5)

Pantenol, inaczej prowitamina B5, jest znany również jako pantotenol i jest prekursorem kwasu pantotenowego (witamina B5). Jako że pantenol jest prowitaminą, jego działanie na skórę może wynikać z bycia prekursorem. Kwas pantotenowy jest składnikiem koenzymu A (niezbędny dla metabolizmu komórkowego) będącego przenośnikiem grup acylowych podczas biosyntezy kwasów tłuszczowych i w glukoneogenezie. Z chemicznego punktu widzenia pantenol to zredukowana formacja alkoholowa kwasu pantotenowego (witamina B5) i, w porównaniu do tego ostatniego, jest bardziej stabilny i stosowany w przemyśle kosmetycznym. Rozpuszczalny w wodzie posiada takie właściwości chemicznofizyczne, które wzmacniają jego działanie nawilżające i łagodzące (zwłaszcza jeśli znajduje się w połączeniu z glicerolem). Ponadto pantenol, dzięki zdolnościom poprawy funkcjonowania bariery ochronnej skóry, działa przeciwzapalnie, kojąco i łagodzi swędzenie. Na poziomie biochemicznym sprzyja syntezie lipidów, epitelizacji (gojenie się ran) i proliferacji skórnych fibroblastów. Pantenol jest składnikiem, który znajduje zastosowanie w wielu dermokosmetykach, takich jak te przeznaczone do skóry wrażliwej lub podrażnionej oraz te stosowane do oczyszczania skóry i włosów (na przykład w celu łagodzenia zaczerwienienia i zapaleń skórnych wywołanych długotrwałą ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe). Dzięki swoim właściwościom powoduje wzrost nawilżenia warstwy rogowej naskórka i przyczynia się do utrzymania prawidłowego stopnia wilgotności skóry, a tym samym ochrania ją
przed nadmierną wrażliwością. Stosowanie pantenolu na skórę może zniwelować negatywne efekty takich podrażnień jak oparzenia, ukąszenia, swędzenie i mrowienie.

OLEJEK KOKOSOWY (Cocos Nucifera)

Olejek otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno miąższu orzechów palmy kokosowej (cocos nucifera) zwanego koprą. Jest doskonałym produktem roślinnym o wszechstronnym zastosowaniu. Wskazany zwłaszcza do pielęgnacji włosów i skóry. Doskonały dla każdego, kto szuka kosmetyku zmiękczającego naskórek po opalaniu. Skuteczne działanie mocno nawilżające i zapobiegające łuszczeniu wykazuje również nakładany jako maseczka raz w tygodniu na twarz i usta. Może być używany do masażu ciała przed kąpielą, szczególnie w przypadku suchej skóry lub po jako alternatyw dla kremu do ciała. Olejek jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcuchach takie jak kwas laurynowy (ok. 50%), mirystynowy (13-18%), palmitynowy (8-10%), kaprylowy (6-9%), oleinowy (5-7%), linolowy (2,5%).

GAMMA ORYZANOL (lukrecja, kwas 18 B glicyretynowy

Kwas glicyretynowy – pentacykliczny kwas triterpenowy – pozyskuje się z lukrecji (glycyrrhiza giabra). Ekstrakt z tej rośliny, dzięki specyficznym właściwościom, jest wykorzystywany w kosmetykach do skóry wrażliwej i delikatnej. Skutecznie łagodzi podrażnienia u dzieci i u dorosłych po goleniu oraz po opalaniu. Stosowany w produktach do łagodzenia stanów zapalnych i zaczerwienienia, atopowego i łojotokowego zapalenia skóry oraz ogólnie pojętych podrażnień.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “B-Dream Fresh”